hudiksvall

Fängelse för fågelmannen

1:30 min

Det blev fängelse i ett år och sex månader för den 39 årige man i Hudiksvall som stått åtalad för ett av de största jakt- och artskyddsbrotten i svensk historia. Mannen döms för grovt jaktbrott och djurplågeri.

Åklagare Christer B Jarlås är nöjd med domen.

- Domen är bra för det är en tydlig signal för man ser att det här är ett grovt brott. Och sen bestraffas han med ett realtivt hårt fängelsestraff. Det är en ganska tydlig signal som domstolen ger, säger åklagaren Christer B Jarlås.

Mannens stora fågelintresse gick över styr. Hobbyn blev en mani och när länsstyrelsen inspekterade mannens hem förra året hittades omkring 500 fåglar i fångenskap.

Länsstyrelsens djurskyddhandläggare sa att han mötte en obeskrivlig stank och han klarade inte av att gå in i det rum där rovfåglar hölls fångna.

Och en veterinär som vittnade berättade att han sällan gråter men den här gången gjorde han det.

Tingsrätten finner att det är bevisat att mannen gjort sig skyldig till grovt jaktbrott och djurplågeri.

Mannen själv har ju erkänt dessutom har han noggrannt fört statistik i datorn över sina fångster.

När det gäller påföljden var tingsrätten oenig.

Rådmannen ansåg att straffvärdet motsvarade ett års fängelse medan två nämndemän ville döma mannen till två års fängelse.

Åklagare Christer B Jarlås som yrkat på det strängare straffet vet ändå inte om han kommer att överklaga domen.

- Nä som åklagare har jag inte bestämt mig för något sådant. Jag ska läsa igenom domen både en och flera gånger till innan jag funderar i dom banorna.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se