hälsingland

Flera olyckor i blixthalkan

1:43 min

Nattfrosten ställer till med en hel del olyckor på länets vägar just nu. Under gårdagen inträffade bland annat tre singelolyckor inom loppet av en och en halvtimme på riksväg 83 söder om Järvsö och senast i morse körde en bil av vägen vid Vevlinge i Bollnäs.

Insatsledaren Ingmar Jonsson från räddningstjänsten i Södra Hälsingland ryckte ut på den olyckan.

- Det var en bil som hade voltat och en person hade blivit skadad. Orsaken till olyckan var halkan, säger han.

Vad är det som är så förrädiskt just nu?

- Det är ju fläckvis halka på vissa ställen. Man bör ta det försiktigt och sänka hastigheten och sen kanske det är dags för vinterdäcken.

Det är förrädiskt på länets vägar just nu. Det gäller speciellt vid vattendrag och dalgångar. Där är luften fuktigare än på andra ställen vilket innebär att risken för halka är större. Även där solen inte kommer åt kan det vara väldigt halt.

Men att det blir halt på hösten vet vi ju om. Trots det inträffar det alltid halkolyckor den här årstiden. Ingmar Jonsson från Räddningstjänsten i Södra Hälsingland har en teori om vad det beror på.

- Folk försöker väl åka in i det längsta på sommardäcken och drar sig för att sätta på vinterdäcken. Sen gäller det att anpassa hastigheten efter väglaget.

Anita Söderholm bor precis vid vägen i Vevlinge i Bollnäs där en halkolycka inträffade i morse. Där förövrigt mannen som körde bilen klarade sig utan allvarliga skador. Och Anita vet hur besvärligt det kan bli på hösten.

- Det är blankis dygnet runt när det har frusit på. Det är blött i backen och det tinar inte, för solen kommer inte åt där. Det är nån som kör av vägen varje år här.  

Magnus Hansson
magnus.hansson@sverigesradio.se