järvsö

Ny teknik för nya Kyrköbron

1:33 min

Snart ersätts den 90-åriga betongbron till Kyrkön i Järvsö. En ny brobyggnadsteknik används, och den första advent kommer en lite längre kopia av stål att finnas på plats.  

Om drygt en månad är den klar och ska räcka länge, enligt Pelle Hildingsson, NCC-snickare.

- Med dagens teknik och dagens vetande om hur man ska täcka järn och dagens färger och kvalitet på betongen så tror jag den håller lätt i hundra år, säger han.

Det är en betongbro med bågar som dragits bort för den var trafikfarlig. I mars började jobbet och sedan ersattes den med en ny stålbro som ser ut som den gamla fast 11 meter längre, alltså 50 meter och konstruktionen kom i delar:

- I fyra delar med långa trailer ifrån Polen och så satte dom ihop dem här, säger Pelle Hildingsson.

Hur gjorde ni när ni tog bort den gamla bron och satte dit den nya?

- Det var krångligt, vi hade lanseringsbalkar. Kranar lyfte upp bron på land och skrotade den. Sen använde vi samma balkar och drog ut nya stålbron.

Kostnaden för bron landar på 16 miljoner kronor. Invigning sker första advent, och en del jobb återstår fortfarande.

Hur mycket material har det gått åt?

- Jag är inte stupsäker med det är väl 35 ton armering till brobanan, 125 kubik betong och 4000 meter brädor i alla fall.

Den här bron var populär för alla unga modiga män att springa över som en sorts mandomsprov, går det att göra på den här?

- Det tror jag inte. På den västra sidan är det ju ungefär 150 stockar i vattnet så jag skulle aldrig springa häruppe. Det är livsfarligt, gör inte det barn!

Hasse Persson
hasse.persson@sverigesradio.se