delsbo

Delsboförfattare kan få Augustpriset

0:55 min

Viveka Sjögren från Delsbo är nominerad till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok. Det blev klart tidigare i dag.

– Det är jättekul och lite omtumlande. Jag kommer direkt från presskonferensen nu och det har vart en fantastisk dag, säger hon.

Viveka Sjögren bor i Delsbo sedan många år tillbaka och har skrivit och illustrerat en rad bilderböcker för barn. Det är hennes ungdomsboksdebut "I den tysta minuten mellan" som nominerats till årets svenska barn- och ungdomsbok.

– Boken handlar om en 14-årig pojke som heter Torvi. Han bor i Sverige men har bott på Island på en ö som heter Hemö i sin tidiga barndom. Han har tappat kontakten helt med sin pappa och man kommer in i boken när pappan har dött och Torvi är på väg tillbaka, berättar Viveka Sjögren.

Det här är ju din debut när det gäller ungdomsromaner, vad betyder nomineringen?

– Det betyder jättemycket. Jag tänker mig att det är en sån Okej-stämpel i rumoan som man får av tomten i Kalle Ankas julafton. Den kommer att nå ut mycket mer än vad den skulle ha gjort annars. Det är en kvalitetsstämpel på mitt arbete som känns jätteviktig.

Karin Eurenius
karin.eurenius@sverigesradio.se