Bollnäs

Mögel på skola har gjort Viktor sjuk?

2:03 min

12-årige Viktor Eriksson från Rengsjö kan inte längre vistas i skolan. Familjen tror att svartmögel och brister i ventilationen på Rengsjö skola är orsak till att han utvecklat så svår multiallergi att han tvingas stanna hemma.

– Jag fick jätteont i magen, bara jag kom in till skolan fick jag ont, säger Viktor.

Pappa Peter Eriksson:
– Det har varit en helvetesresa med dom smärtor han haft.

Två år av problem
Problemen på Rengsjö skola började för två år sen efter en renovering. Sen dess har den nya ventilationsanläggningen krånglat.

Och som inte det var nog så har det varit vattenläckage i taket till den nyrustade delen två vintrar i rad vilket lett till nya svartmögelangrepp.

Flera sjuka
Skyddsombudet Anna Rönn säger att allt fler blivit sjuka på skolan under 2011 och när hon inte fick de svar hon ville ha från Bollnäs kommun så valde hon att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det tog för lång tid, vi har påpekat det sendan början. Möglet är nu borttaget, men vi vet inte om det finns kvar i luften.

Personal vi talar med här på skolan vittnar om att allt fler blir sjuka med irritationer i hals och hud.

För 12-årige Viktor Eriksson har problemen eskalerat det senaste halvåret, och sen åtta veckor tillbaka håller han sig hemma från skolan --efter samråd med barnläkaren Gunilla Norrman i Hudiksvall – och sköter läxorna via Skype på datorn.

Viktors pappa Peter Eriksson.
– Nu gäller det att agera så inte fler blir sjuka.

Viktor:
– Det har gått två år och dom har bara låtit det vara.

Vad tycker du om det?
– Dom måste känna något själva att dom måste göra något åt det.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Fotnot: I eftermiddag hör du Bollnäs kommuns svar på kritiken och hur kommunen tänker kring de frågor som Arbetsmiljöverket lämnat efter att ha besökt skolan. Senast 21 oktober ska Bollnäs kommun inkomma med svar.