bollnäs

Ställs till svars för mögelproblem

1:48 min

Arbetsmiljöverket kräver nu svar från Bollnäs kommun när det gäller den mögelskadade skolan i Rengsjö. Problemen har pågått i två års tid och eleven Viktor Eriksson har utvecklat så svår allergi att han tvingas stanna hemma från undervisningen.

Anders Aune är chef för tekniska förvaltningen och ansvarig för lokalerna:

- Det är mycket allvarligt, vi ska inte ha skolor som är farliga att vistas i. Vår förhoppning är att med dom prov vi genomför nu ska kunna se om det är nåt som är farligt för miljön i skolan. Självklart måste vi i så fall åtgärda det, säger han. 

Problemen på Rengsjö skola har nu fått sådana konsekvenser att en av eleverna alltså tvingas stanna hemma. I två år har skolan haft problem dels med läckande tak som gett svartmögel och dels med en helt ny ventilationsanläggning som inte fungerat som tänkt.

Allt synligt mögel har tagits bort - men i lördags fanns ändå representanter från ett specialistföretag på plats och tog nya prover för att se om det ändå kan finnas mögelpartiklar kvar i luften.

Men trots att mer än två år gått så vill inte skolchefen Inga Malm kritisera tekniska förvaltningen.

- Fastighetsavdelningen gör allt den kan, och gör det den ska. man har ansvar för ventilation och lokaler och det ansvaret tar man.

Har det vart aktuellt att flytta elever och personal på rengsjö skola medan det här undersöks?

- Vi får avvakta provsvaren nu, som ger oss vägledning.

Senast om tre dagar ska Bollnäs kommun lämna in ett förslag till Arbetsmiljöverket på åtgärder för skolan. Under tiden fortsätter Viktor Eriksson att kommunicera med skolan hemifrån sin dator.

Christian Höijer
christian.hoijer@sverigesradio.se