gävleborg

Unga kvinnor nobbar Gävleborgs län

1:44 min

Varje år tappar landsbygdskommunerna i Gävleborg invånare. Framför allt blir det färre och färre unga kvinnor. De flyttar för att utbilda sig men återvänder inte, något som får problem för samhället.

För att vända trenden pågår sedan årsskiftet ett två-årigt projekt som ska locka kvinnorna till landsbygden, berättar Ewa Nordlund vid Resurs X.

- Vi har inte råd i Sverige att ha en sovande landsbygd medan storstäderna är tillväxtmarknader. Varken människor eller Sveriges ekonomi mår bra av det, säger hon.

Enligt professor Lars Westin vid Umeå universitet stannar utvecklingen där det uppstår överskott på män och för Gävleborg börjar det bli problem.

Resurs X har fått två miljoner av Tillväxtverket för att hitta svaret på frågan hur man ska få kvinnor att flytta till landsbygden. Lena Åkerlind på resurscentra för kvinnor som driver projektet Resurs X tycker det verkar som att länet inte är attraktivt för unga kvinnor.

- Tyvärr är det så att bilden som dyker upp i huvudet på människor utanför länet är att i Gävleborg jobbar gubbarna i industrin och gummorna jobbar inom vård och omsorg. För mig finns ingen plats där, säger hon.

I stort sett räknas hela Gävleborg som landsbygd. Undantagen är stadskärnorna i Hudiksvall, Söderhamn, Bollnäs, Sandviken och Gävle. Under flera års tid har det varit utflyttning från länet och det är de små orterna som drabbas hårdast.

Nu har projektet drygt ett år på sig att hitta svar på frågorna. Något som Lena Åkerlind hoppas man ska klara av.

- Åtminstone kommer vi att komma fram till en del av dom faktorer som gör länets landsbygd attraktiv för unga kvinnor. Sen har inte vi möjligheter att nå ända fram. Jobbet måste göras i regionala planer, det krävs politisk styrning i det här fallet.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se