jäderfors

Jäderforsbor vill ha skyddsjakt

1:41 min

Fårägare i Jäderfors vill ha skyddsjakt på en varg efter att flera får dödats vid två tillfällen de senaste veckorna. Hittills har länsstyrelsen sagt nej, och hänvisat till att man inte kan fastställa vad det är för varg som angripit fåren. Vår reporter Anna Molin har träffat fårägaren Jennie Jonsson.

Jennie Jonsson har precis fodrat fåren som nu får husera inomhus i stället för utomhus där de i går fick se sina kamrater bli rivna av en varg. 33 får har blivit 29 och det är en stor förlust.

- Det är klart att det är ledsamt att förlora fyra tackor. Och det är många som har hört av sig och frågat och jag tror att många vill ha ett möte om det här. Det finns en oro i byn, säger hon.

För ett tag sedan blev grannens ena tacka dödad av en varg och de ansökte om skyddsjakt. Men länsstyrelsen sa nej. Rovdjurshandläggaren Daniel Hansson, som i dag besökte Jennie Jonssons gård för att sätta upp stängsel, säger att de måste veta vad det är för varg som har angripit fåren innan de kan bevilja skyddsjakt.

- Så om människor skulle hitta spillning som ser ut som vargspillning är vi jätteintresserade av det. Det skulle ju kunna vara en invandrad varg som har högre genetiskt värde än en skandinavisk varg och då hamnar allt i ett annat läge, säger han.

Än så länge får Jennie Jonsson nöja sig med ett stängsel. Men vargangreppet innebär en smäll för ekonomin.

- Det är ju en förlust. Det här är produktionsdjur som vi föder upp för kött och päls så det är klart att det är en förlust när man förlorar fyra tackor som skulle haft lamm i år, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se