Sandviken

Tung 150-åring firar i en månad

1:49 min

Nästa år firar Sandvik 150 år och det tänker företaget fira rejält. På födelsedagen, den 31 januari, blir det stor fyrverkerikonsert och senare i vår så kommer företaget att hyra hela Göransson arena under en månad.

– Den tredje maj har vi årstämma sedan kommer vi ha ett antal aktiviteter, säger Anders Wallin som är informationsdirektör på Sandvik.

Konsert och utställning
Nästa år slår Sandvik på stort. Det blir konserter med Sandvikens symfoniorkester, uppträdanden av kända artister för de anställda och utställningar. Dessutom håller författaren Ronald Fagerfjäll på att skriva en historiebok om företaget. Man jobbar också med en jubileumsfilm. Och en stor del av firandet tar alltså plats i Göransson arena. Men hur mycket Sandvik betalar för att få vara dom enda som hyr arenan under en månad vill inte Anders Wallin säga.

– Vi har dom medel vi behöver, säger Anders Wallin kryptiskt.

Firar med flytt
Men samma år som företaget firar 150 år så kommer också huvudkontoret, med cirka 50 tjänster, att flyttas från Sandviken till Stockholm. Och det finns en ekonomisk oro framför allt inom Sandvik Material Technologies där lönsamheten måste bli bättre och jobb kan vara hotade.

– Ekonomisk osäkerhet är något vi får leva med, säger Anders Wallin, informationsdirektör på Sandvik.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se