högbo

Valla skidorna - nu öppnar Högbospåret

1:33 min

Trots en rekordvarm höst kan skidåkarna redan nu plocka fram längdskidorna. Imorgon öppnar nämligen Högbo Bruk sitt konstgjorda längdskidspår. Spåret är avgiftsbelagt, och spåransvarig Per-Åke Hadin ser fram emot öppnandet men känner också viss oro.

- Det känns bra men det skulle ju kunna vara lite bättre väder. Det är lite för varmt och blåsigt. Men om det inte blir så regnigt så borde det kunna hålla sig. Folk vill komma igång och åka, säger spåransvarig Per-Åke Hadin.

Ett 700 meter långt skidspår utrustad med kylrör å snö sparad från förra årets vinter står imorgon redo att användas på Högbo Bruk, i alla fall om vädret tillåter. Men på grund av den mängd regn som fallit den senaste tiden har den sparade snön, enligt Per-Åke Hadin, inte klarat sig så bra som han hoppats.

- Den blir lite porös. Inte riktigt lika tålig som om man har kall snö.

Men Per-Åke Hadin känner sig redo, och hoppas att kylrören tillsammans med en kall natt gör sitt jobb och håller snön hård. Och det här spåret är något som i alla fall Seppo Lindh, 48 år och Sandvikenbo, sett fram emot.

- Det känns ju fantastiskt, folk har tränat för det här och nu får man börja åka skidor. Barmarksträningen är över.

Seppo Lindh har åkt skidor sen barnsben, å känner sig väl förberedd inför den tidiga säsongen.

- Jag är en glad motionär. Jag har kört cykel, löpning och rullskidor men sen blir det ju lite annat när man kommer på snö. Man kommer att få lite träningsvärk i armar, mage och rygg, säger han.

Emil Tomassen
emil.tomassen@sverigesradio.se