Sandviken

Skolor vill minska matsvinn

1:41 min

Varje vecka slänger skolorna i Sandvikens kommun över 600 kilo mat. Nu tävlar skolorna om vem som kan minska matsvinnet mest. Vinnarskolan bjuds på en stor fruktbuffé.

När vi besöker Murgårdsskolan i Sandviken så serveras potatismos och fiskpanetter. Rasmus Karlsson har precis ätit upp sin portion. Han brukar äta upp maten för det mesta.

– Men ibland slänger jag.

Vad slänger du för mat då?

– Om det är nästan en hel fisk, säger han.

Men den här veckan har eleverna varit extra noga med att äta upp all mat på tallriken. Det beror på att Sandvikens kommun nu driver en informationskampanj och en tävling som går ut på att minska matsvinnet i skolorna. För det är mycket mat som slängs i onödan.

– Det är ett stort bekymmer, för många gånger säger eleverna att de inte får äta sig mätta. Då är det ju bättre om de äter upp maten i stället för att slänga. Sedan är det ju en ekonomisk fråga. Vi slänger mat som kostar pengar direkt i komposten, säger kommunens kostchef Maria Eriksson.

Är det någon särskild mat som eleverna slänger?

– Ja, det är lite konstigt också. Ofta när vi har pizza, som är bland de mest populära rätterna, så är det väldigt mycket som slängs, tyvärr.

Ibland vill alltså ögat mer än magen orkar. Men Isabel Pettersson försöker alltid äta upp det hon har på tallriken.

– Vi har lärt oss att vi slänger mycket mat varje dag. Det är inte bra eftersom en del människor i andra länder nästan inte har någon mat. Vi försöker tänka på att bara ta så mycket som vi tror att vi orkar, och gör vi inte det ska vi i alla fall försöka äta upp, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se