hudiksvall

Fyra får gå efter ett halvår

1:47 min

I 33 år jobbade Eva-Lena Svensson inom Landstingets rehabverksamhet i Hudiksvall. I augusti bytte hon till privatägda hälsocentralen Varvet som drivs av Mitt Hjärta och efter bara ett halvår är hon en av fyra personer som får gå. "Chockartat", säger hon.

- Det är chockartat, jag har jobbat här sen den 9:e augusti. Att efter så kort tid få veta att om en månad så är man uppsagd, säger Eva-Lena Svensson.

Känner du dig lite lurad?

- Ja väldigt mycket lurad. Som det lät när jag blev anställd så var det ju så lugnt. Jag hade inte några såna farhågor.  

Eva-Lena Svensson beskriver sig som en försiktig person. Efter 33 år i landstinget vågade testa något nytt, men redan efter en månad får hon alltså gå.

Mitt Hjärtas vd Anna Hammarström ger följande förklaring:

- Våra siffror från landstinget får vi med en eftersläpning på två till tre månader och det var faktiskt först i maj som vi hade produktionssiffror så vi kunde se ett mönster i hur det såg ut på rehabavdelningen i Hudiksvall.
Där har vi sett att trots att vi har god tillgänglighet och erkänt duktiga sjukgymnaster så nyttjar patienterna ändå dom privatpraktiserna sjukgymnasterna i området. Det innebär att vi måste betala dubbelt, både för våra sjukgymnasters löner och för det här nyttjandet av privat sjukgymnastik.

I sjukvården kallas det för "otrohetspengar" när patienter som till hör en hälsocentral söker vård hos andra aktörer. Anna Hammarström är mycket kritisk till hur Hälsovalsreformen är utformad. Hon anser att privata vårdgivare missgynnas och kommer att göra en anmälan till Konkurrensverket.

Under tiden får Eva-Lena Svensson fundera över sin framtid.

- Jag pendlar upp och ner. Ibland så tror jag att det kommer ordna sig och nästa gång känns det nattsvart.

Christian Höijer
christian.hoijer@sverigesradio.se