bollnäs

Nedläggning av byskolor upprör

1:41 min

Flera som bor i Kilafors och Arbrå och i byarna runtomkring i Bollnäs kommun reagerar nu starkt på förslaget att lägga ner högstadie- och byskolor där. Många Arbråbor är nu oroliga.

- Det skulle bli katastrof, fler saker i samhället här skulle försvinna och med det så blir det inga nya inflyttningar hit. Därmed inga fler inflyttningar till kommunen heller, säger Malin Jonsson.

Bollnäs kommun har för många tomma skollokaler och måste spara pengar. Ett tjänstemannaförslag har tagits fram och huvudalternativet i det innebär att höstadieskolorna i Kilafors och Arbrå läggs ner. Istället ska det finns en stor högstadieskola på Gärdet i centrala Bollnäs. Går huvudförslaget igenom innebär det även att flera byskolor läggs ner.

Det här har skapat ett stort missnöje och en oro i framförallt i Kilafors och Arbrå med omnejd. Ikväll kommer därför ett möte med de styrande politikerna genomföras i Kilafors och på måndag nästa vecka sker ett liknande möte i Vallsta.

- Ja vi hoppas att dom ska tänka ett varv till och att man ska behålla 7-9 i både Arbrå och Kilafors. För bygderna behöver det och man ska titta på underlaget och göra allt ordentligt, säger Gia Whitehead från Arbrå.

Att många engagerar sig i den här frågan märks. En facebookgrupp för bevarandet av Bollnäs kommuns byskolor har skapats, flera insändare har skrivits och en grupp föräldrar har skickat in en skrivelse till kommunen. Monica Bastin från Arbrå märker av engagemanget där hon bor.

- Jag upplever att här i Arbrå så känns det som att alla på nåt sätt är engagerade. Man stöttar varandra och pratar. Jag vill påstå att hela Arbrå bidrar till det här.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sverigesradio.se