Högbo Bruk

Dom öppnar för betalspår

1:42 min

Snart kan det kosta pengar att åka skidor i Högbo Bruks preparerade skidspår i Sandviken. En ny dom i Kammarrätten slår fast att Mora kommuns betalspår inte inkräktar på allemansrätten.

Domen öppnar upp även för andra kommuner att ta betalt av skidåkarna.

Något som kommer att väcka reaktioner tror Jan Evertsson som tog säsongens första skidtur i Högbo i dag.

– Motionsåkare, som familjer som är ute och åker, kommer nog att gnälla. Men vi som åker mycket tycker bara att det är bra att det finns bra skidspår, säger han.

"Naturligt steg"
Jan Evertsson tog en premiärtur i Högbos pay and skidspår i dag - det enda spåret som just nu kostar pengar. Men redan nästa år kan skidåkare få betala för att få åka även i de andra spåren. Ett naturligt steg tycker Högbo Bruks vd Hans-Peter Eriksson.

– Det ger oss möjlighet att utveckla anläggningen och få intäkter för de utgifter vi har. Vi gör ju stora satsningar och investeringar och har höga driftskostnader, säger Hans-Peter Eriksson.

Varje år kostar drift och räntor cirka 2 miljoner kronor. I år har man dessutom köpt en ny pistmaskin för 1,2 miljoner kronor. Och Högbo Bruk har länge väntat på domen som kom i går.

Strider inte mot lagen
Bakgrunden är att en man överklagade ett beslut där Mora kommun skulle ta betalt i sina skidspår. Han menade att allemansrätten naggas i kanten av kommersiella intressen. Men nu slår kammarrätten fast att avgiftsbelagda skidspår inte strider mot någon lag.

Och i Högbo tänker sig Hans-Peter Eriksson avgifter mellan 20 och 40 kronor för en dag och 400 kronor för ett årskort.

– Vi har dessutom ett familjespår som vi preparerar med snöskoter i stället för med pistmaskin, och personalen får inte jobba på natten, just för alla hålla nere kostnaderna. Det spåret är gratis och kommer att förbli gratis. Men det andra är en tydlig anläggning och då tycker vi att vi har rätt att ta betalt.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se