Gävle

Ingen synlig olja i Gävlebukten

1:35 min

Kustbevakningen har inte hittat någon olja längre ut till havs efter det oljeutsläpp som upptäcktes från ett holländskt fartyg i Gävle hamn i går. Enligt de första uppgifterna kunde det finnas olja ute i Gävlebukten, men den kraftiga blåsten i natt har troligtvis gjort att oljan blåst iväg om det fanns någon. (Bildspel)

Det blåste nämligen uppemot 25 sekundmeter på havet utanför Gävle i natt, uppger Kustbevakningens vakthavande befäl för P4 Gävleborg.

I Gävle hamn fortsatte i dag försöken att begränsa det stora oljeutsläppet från det holländska lastfartyget Snow Star. Mellan 5 och 10 kubikmeter tjockolja misstänks ha läckt ut.

Gästrike Räddningtjänst använder en så kallad skimmer för att suga upp oljan från vattenytan.

– Den tar upp oljan från ytan och sedan trycker en pump upp den till ett uppsamlingskärl. Sedan förs oljan vidare till sugbilen, säger han.

Det är ett kletigt göra?

– Ja, olja är kletigt. Så det är bara att kötta som man säger.

Räddningsledaren Mats Aakre uppskattade i går kväll att de hade fått upp omkring en kubikmeter olja från vattnet. Men än så länge är det svårt att veta om det krävs åtgärder även längre ut till havs.

– Kustbevakningen har sett olja där. Risken är om den flyter iland på öar och kobbar där det är långgrunt. Då blir det svårt att få bort oljan. Men den bedömningen får Kustbevakningen göra, säger Jonas Rahm, tjänsteman i beredskap.

Oljan kommer alltså från det holländska fartyget Snow Star som haft det som bränsle, men något har gått snett konstaterar hamnens miljöingenjör Linda Astner.

– Det här är det största utsläppet vi har haft i hamnen på många år så det är väldigt allvarligt, säger hon.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se