Sandviken

Ny jätterondell ska minska olyckorna

1:47 min

Nu ska Sandvikens största rondell byggas. Östra infarten från Gävle är i dag livligt trafikerad och olycksdrabbad. Kommunen hoppas att den nya cirkulationsplatsen ska lösa problemen och bygget drar i gång i början på november.

Klockan är halv fyra på eftermiddagen och rusningstrafiken börjar så smått komma i gång här vid östra infarten till Sandviken. Det har redan bildats köer. Men nu är tanken att kötiderna ska minska och olyckorna bli färre när den nya rondellen, på 75 meter i diameter, ska knyta samman Riksväg 80, med Mossvägen och väg 559 från Forsbacka.

Så den närmaste tiden får bilisterna ha överseende med en lite struligare trafiksituation.

– Det kommer att bli besvärligt under byggtiden nu när vi kommer i gång, eftersom det blir nedsatt hastighet och svårare att komma fram, säger projektledaren Bertil Paulsson.

I området kommer det också att bli en helt ny pendlarparkering. Kostnaden för allt arbete kommer att landa på omkring 48 miljoner kronor. Nästan 13 miljoner dyrare än beräknat.

– Ja, på grund av att de anbud vi fick in var dyrare än våra kalkyler och markförhållandena var sämre än vi räknat med.

Men den stora satsningen är efterlängtad. För de långa kötiderna i dag gör att tålamodet tryter för många bilister.

– Det kan ju göra att folk tar lite större risker än man borde göra vid vänstersvängar. Hittills har det inte hänt någon allvarligare olycka, så vi hoppas att vi hinner bygga om innan det händer något, säger Erika Ågren, teknisk chef i Sandvikens kommun.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se