Gävle

Utställning på Återvinningen

1:30 min

Ordet återvinning förknippas ofta med sånt som pantburkar och glasåtervinning, men Gästrike Återvinnare menar att det betyder mycket mer. Därför hålls nu i helgen en inspirationsmässa i Gävle för att visa vilka möjligheter som finns i gamla saker. (Bildspel)

– Vi vill visa alla utställare som kommer hit att det är ganska enkelt att göra om sina gamla grejer hemma som man har tröttnat på, säger Britt-Marie Berglund som är avfallspedagog och har samordnat den här mässan.

Annorlunda utställning
Gästrike Återvinnare har tillsammans med en rad hjälporganisationer ställt ut allt från ett dockhus som tidigare var en bokhylla till en lång vägg med gamla tavlor - saker som annars hade slängts bort.

– Vi upplever att mycket av det som kastas bort på återvinningscentralen tycker andra besökare inte borde slängas, så nu har vi gjort en utställning. Vi har över 300 tavlor som vi säljer för 30 kronor styck och alla intäkter går till Världens Barn, berättar hon.

Nöjda samarbetspartners
Bland de som har jobbat med projektet är man nöjda med vad man åstadkommit. En av dem är Bengt Petersson från Röda Korset på Brynäs.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt! Det är jättebra att vi i olika organisationer kan slå oss ihop och samarbeta så här, säger han.

Även föreläsningar
Allt som är utställt är till salu, och det hålls även föreläsningar med tips och trix om hur man själv kan förnya gamla saker. Sara Björk är en av föreläsarna och hon håller med om att det är ett bra initiativ.

– Jag tycker att det är jätteroligt! Och det är ju verkligen i tiden med återbruk och hållbarhet framför allt, säger hon.

Emil Tomassen
nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se