Gävleborg

Stor bergskedja i Gävleborg förut

1:32 min

För 1900 miljoner år sedan var det en stor bergskedja över Gävleborg som sedan har deformerats. Det visar ett forskningsprojekt som precis har avslutats vid Uppsala universitet. (Bildspel)

– Fjällkedjan anses ju vara en gammal bergskedja. Himalaya bildades "i dag" medan den här är otroligt mycket äldre. Den är från jordens medeltid kan man säga, säger Karin Högdahl som är berggrundsgeolog och docent vid Uppsala univeristet.

Forskningsresultat ger besked
För nästan obegripligt länge sedan - mellan 1800 och 1900 miljoner år sedan - var det en stor bergskedja som bredde ut sig där vi nu bor.

Det och mycket annat har Karin Högdahl och hennes forskarkollegor kunnat ta reda på genom att undersöka bergarterna i nordöstra Hälsingland.

Just nu befinner vi oss vi Bodagrottorna utanför Iggesund. Karin har borstat fram en ganska mörk, mönstrad bergart med rödaktiga prickar i sig..

– Det är gnejsgranit!

Vad säger det här dig?

– Det säger att det har varit en granit en gång i tiden. En magma som stelnade på djupet och när den stelnade så blev den deformerad. Vi hade ju en stor bergskedja här för länge sedan. Och den har sedan dragit isär berggrunden och veckat den och här (i Bodagrottorna) kan man se spår efter den här veckningen. Säkert vid 5-600 grader så det här hände när den här bergarten fortfarande låg på djupet - och nu ligger den här uppe på ytan och vi kan titta på den här djupa processen, avslutar Karin Högdahl som är berggrundsgeolog och docent vid Uppsala univeristet.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se