Bollnäs

Kontrakt ska stoppa rökning

1:31 min

Nu ska rökningen och snusandet på Arbråskolan i Bollnäs kommun minskas. Genom att skriva på ett kontrakt lovar sjundeklassarna att inte använda tobak under högstadiet och i utbyte får barnen bland annat rabatter i vissa butiker.

Sjundeklassarna här på Arbråskolan vet verkligen att det är dumt att använda tobak och för att få dem att inte börja med det har skolan nu infört något som kallas för "tobaksfri duo". Det är en kontraktsmetod som startade i Västerbotten 1993.

Eleverna bildar en duo tillsammans med en vuxen tobaksfri partner. Det kan vara en förälder, men också någon annan viktig vuxen som en lärare till exempel. Den vuxne Duopartnern blir då ett viktigt stöd och en förebild.

Sjundeklassaren Elin Hillgren har skrivit på kontraktet och hon tror att det kan hjälpa många att hålla sig borta från tobak.

– Har man någon med sig som hjälper till, då blir det enklare, säger hon.

"Det ger effekt"
Susanne Froms är rektor på Arbråskolan och hon är nöjd med hur projektet fungerat än så länge.

– Jag tycker att det är otroligt bra uppslutning bland eleverna. Det är väldigt många av sjundeklassarna som har skrivit på det här kontraktet. Jag tror att det kommer att ge effekt - färre kommer att börja röka, och har vi lyckats få några att låta bli så har vi lyckats väldigt bra!, säger hon.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sverigesradio.se