Djurgården-Gefle 1-1

Gefle avslutade allsvenskan med kryss

Gefle IF spelade i dag allsvenskans sista match borta mot Djurgården. Matchen slutade 1-1 något som innebär att Gefle slutar på en niondeplats i allsvenskan.

Radiosportens Lena Sundqvist utser Lagens lirare:
Djurgården: Daniel Sjölund
Gefle: Mattias Hugosson

 Djurgården-Gefle 1-1

En banderoll vid Djurgårdsklacken tackade "Två lojala Djurgårdshjältar".

För målvakten Pa Dembo Touray och grovarbetaren Mattias Jonson var 1-1-matchen mot Gefle i den sista omgången det som till slut fick sätta punkt för en 20 år lång fotbollskarriär, och en elvaårig sejour i Stockholmsklubben.

Medan Pa Dembo fick starta matchen, inledde Jonson på avbytarbänken. Efter drygt en timmes spel började publiken ropa efter sin hjälte.

När 37-åringen började värma upp i mitten på andra halvlek började till och med sittplatspubliken att sjunga. En Mattias Jonsson som enligt många personifierar det Djurgården står för, och en Mattias Jonsson som under några år varit en av kuggarna i fotbollslandslaget och matchhjälte i 2-2-matchen mot Danmark i EM 2004.

När han till slut byttes in i den 85:e minuten visste jublet inga gränser.

– Matchen betyder ingenting, publiken är här för Mattias Jonson och Pa Dembo Touray, säger Radiosportens kommentator Lena Sundqvist.

Innan dess hade Sebastian Rajalakso gett Djurgården ledningen med en bredsida efter en dryg halvtimmes spel. Hemmalaget var också det hetaste i första halvlek, och därför kändes kvitteringmålet precis innan paus också något orättvist.

Marcus Hansson fick på vad som måste vara hans livs träff när han mötte bollen på halvvolley cirka 30 meter från mål, och drog iväg bollen i en hög bana som seglade över en helt ensam Pa Dembo Touray i Djurgårdsmålet.

Knappast det avslut bjässen från Gambia ville ha på sina elva säsonger i Dif.

Men efter matchen hyllades han ändå som en hjälte tillsammans med Mattias Jonson.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se