Ljusdal

Folkets hus hotat

1:33 min

Ramsjö, fem mil norr om Ljusdal, ser ut att förlora sitt Folkets Hus. Föreningen som driver huset har inte råd med uppvärmningen och det är nästan inga aktivieter längre i det en gång så stolta huset.

– Får vi det inte sålt så måste vi kallägga det fylla glykol och tappa ut tappvattnet. För vi orkar inte hålla på och ha värmen på under vintern. Det är för stor kostnad, säger Folke Söderberg, kassör i Ramsjö Folkets Husförening.

Vad kostar det?

– Det kostar 85 000 kronor totalt i driftkostnader utav det är 57 000 el, säger Folke Söderberg.

Ramsjö Folkets Hus, en gång bygdens stolthet och en borg för stark lokal socialism och samlingslokalen för allt och alla. Den används sparsamt.

– Två gånger per år, säger Folke Söderberg.

Varför har ni huset kvar?

– Vi har lyckats haft pengar tills i år så att säga. Så att vi har kunnat klara kostnaderna. Men nu bromsar vi tidigt och vi har lite pengar kvar så att vi kan göra de här åtgärderna för att kallägga det.

Byarådets starke man Lars-Göran "Truls" Larsson.

– Förhoppningen är att det ska komma någon företagare som är intresserad att starta någonting där. Men vad det är svårt att veta, säger Lars-Göran "Truls" Larsson.

– Det var ju en syfabrik där en gång i tiden.

Vad tycker du om detta?

– Ja, det är inte bra. Mitt hjärta värker. Jag är en gammal Ramsjöbo som har bott här hela mitt liv och det är med sorg som jag känner att göra så här, säger Folke Söderberg.

Är det oundvikligt?

– Ja, faktiskt så är det så, säger Folke Söderberg.

Vad ska man säga om Ramsjö?

– Suck, en stor suck, säger Folke Söderberg.

Hasse Persson
hasse.persson@sverigesradio.se