Bollnäs/Ovanåker

Unga reumatiker kan mötas i ny förening

1:58 min

Nu startar reumatikerföreningen i Bollnäs och Ovanåker ett projekt för barn och unga med reumatism. Med syftet att barn ska få träffa andra med samma sjukdom och kunna hitta på lämpliga aktiviteter.

Varje år insjuknar 200-250 barn i reumatism och totalt har omkring 3000 under 18 år sjukdomen. Zenja Johansson är sju år och hon är ensam i sin klass om att ha barnreumatism därför kan det nya projektet vara bra tror hon.

– Man kan träffa nya kompisar, säger Zenja Johansson.

Zenja äter medicin varje dag och en gång i veckan får hon en cortisonspruta. Nyligen upptäcktes också ögoninflammation, något som är en vanlig komplikation. Obehandlat kan det leda till starr, så därför har medicinerna utökats med ögondroppar varje dag. Det syns inte utanpå att Zenja har ont men på morgonen är hon stel och det värker.

– När jag går ner från trappan så gör det ont i lederna, säger Zenja Johansson.

– Det var så vi märkte det när hon fick det också. Hon såg ut som en ostkrok när hon vaknade för hon låg och drog ihop sig när hon sov. Så är det fortfarande på morgonen så vi masserar henne när hon har ont, när hon vaknar till liv. Det tar ju lite längre tid för henne att vakna till liv, säger Carola Johansson-Forsberg.

Diagnos fastställdes
Zenja var ett år när Carola Johansson-Forsberg märkte att något inte stämde. Zenja ville inte gå utan drog upp benen mot sig när hon ställdes ned på golvet. Efter en grundlig undersökning konstaterade läkare att det handlade om barnreumatism.

-- Jag kan inte beskriva hur jag kände då, säger Carola Johansson-Forsberg.

Föreningen behövs
När Zenja insjuknade kände Carola Johansson-Forsberg att hon inte hade någon att vända sig till med sina frågor. Därför är det här barnprojektet inom reumatikerföreningen i Bollnäs/Ovanåker viktigt, inte bara för barnen utan även för föräldrarna.

– Det är synd att de inte startade det här tidigare, säger Carola Johansson-Forsberg.

Hur viktigt är det att träffa andra i samma situation?

– Det är jätteviktigt tycker jag. Jag tänker på situationen själv då jag fick veta att Zenja hade det. Då stod jag väldigt ensam och funderade och vem ska jag prata med. Då har jag ändå fördelen som har reumatismen inom släkten. Tänk de som inte har det, de måste känna sig väldigt ensamma, säger Carola Johansson-Forsberg.


Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se