Jordbävningen i Turkiet

Söderhamnsambulans i krisens Turkiet

1:43 min

I Turkiets huvudstad Ankara finns just nu den fullt utrustade ambulans som familjen Yenigün från Söderhamn skänkt till en turkisk by. En ambulans som verkar komma till stor nytta.

– Jag har aldrig varit med om något så här stort. Jag har aldrig varit med om någon jordbävning så det är det som vi sett på tv. Vi väntar oss katastrofscener och jobbar utifrån de scenerna som vi kommer att mötas av, säger Johan Hansson.

Direkt i hetluften
Tidigare har vi rapporterat om familjen Yenigün från Söderhamn som efter att deras son gick bort i en drunkningsolycka, bestämde sig för att donera en ambulans till sin hemby i Turkiet och efter gårdagens jordbävning visade det sig att ambulansen kom väl påpassligt direkt skulle hamna i hetluften.

– Vi har snackat om att vi åker ju i en gul bil och kan få stanna till vid en trafikolycka eller något liknande. Men vi har nog aldigt räknat med att det skulle bli något så här stort. Vi känner en ära av att de har frågat oss om vi kan hjälpa till, det är ju tre svenska killar som har frågat oss så det känns ju kul att vi får vara med och jobba, säger Johan Hansson. 

Katastrofläge
Det här är en av de värsta jordbävningarna som drabbat Turkiet på många år. Enligt nyhetsbyrån Reuters beräknas 1300 människor vara skadade och hundratals försvunna. Under kvällen beräknas ambulansen komma fram till regionen i sydöstra Turkiet där jordbävningen haft sitt epicentrum.

– Ja, det frågar när vi kommer ner. De behöver resurser så fort som möjligt, säger Johan Hansson.  

Vad säger de om läget?

– Ja, det är katastrofområde. Det behövs extremt mycket folk, säger Johan Hansson.  

Hur stort hjälp kan ambulansen att vara där?

– Vad jag har förstått av borgmästaren där så behövs vi. Det är extremkris på ambulanser, säger Johan Hansson.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sverigesradio.se

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se