Jordbävningen i Turkiet

Skänkt ambulans på plats i drabbade Turkiet

1:30 min

Den ambulans som familjen Yenigün från Söderhamn skänkt till sin hemby i Kurdistan, har nu kommit fram till Van-provinsen, där omkring 300 personer dött i jordbävningskatastrofen.

Hatice Yenigün har dubbla känslor inför det som händer.

– Det är en väldigt blandad känsla. Att ha ambulansen där är en väldigt fin känsla eftersom Jalle och Johan är våra händer, vår styrka just nu. Men samtidigt är det en väldigt sorglig situation, säger Hatice Yenigün. 

Hatice Yenigün är fylld av känslor och engagemang efter den jordbävningskatastrof som drabbat hennes folk i den kurdiska delen av Turkiet. Hatice tillvaro handlar just nu mest om hur hon på bästa sätt kan hjälpa till. Att familjens skänkta ambulans finns på plats med Cahit Yenigün, "kallad Jalle", och ambulansföraren Johan Hansson känns bra. Ambulansen skänktes till minne av hennes brorson som förolyckades vid ett drunkningstillbud på Stenö havsbad tidigare i somras. Men Hatice Yenigün vill göra mer.

– All hjälp och allt jag kan göra, den sista styrkan skulle jag kunna ge till det här, säger Hatice Yenigün.

Hon undersöker nu om det är möjligt att samla in förnödenheter som kan skickas via Röda Korset till den Turkiska Röda halvmånen som är den organisation på plats som hjälper de drabbade. Hon uppmanar också andra att ge sitt stöd.

– Vi kunde inte rädda Nayif men det finns tusentals Nayif där ute. Så snälla, alla som vill göra något för mänskligheten, hjälp, säger Hatice Yenigün.

Christian Höijer
christian.hoijer@sverigesradio.se