Gävleborg

Mammalediga glöms bort vid lönesamtal

1:29 min

Många mammor upplever sig diskriminerade på sitt arbete. Bland annat halkar de efter i löneutvecklingen. I hela Sverige känner sig var fjärde mamma diskrimenerad på sitt jobb, men i Gävle är det bara var sjunde. 
 

Det visar en undersökning som websajten familjeliv har gjort bland knappt 10.000 mammor i Sverige. Men Sara Malmgren från Gävle känner sig inte diskriminerad på sitt jobb.

– Nej, det kan jag inte påstå att jag har. Jag har varit på lönesamtal även fast jag var hemma och var mammaledig, säger Sara Malmgren.

Olika attityder
Totalt känner sig var fjärde mamma, i någon form, diskriminerad på jobbet men i Gävle är det annorlunda visar undersökningen. Här känner sig bara var tionde mamma diskriminerad. Det är framför allt lönen som har halkat efter för föräldralediga kvinnor, men många nyblivna mammor känner också att det är en skillnad mellan hur chefer ser på föräldraskap, det säger Ylva Hvarfner som är VD för det företag som har låtit göra undersökningen.

– Mammorna upplever då att attityden från chefer och kollegor är betydligt mer uppmuntrande mot nyblivna pappor, än vad det är mot nyblivna mammor i motsvarande situation.   

Kvinnor tar flest dagar
Det är alltså mer okej att vara föräldraraledig pappa än mamma, enligt de knappt 10.000 mammor som har svarat på enkäten. En anledning till det skulle orättvist nog, kunna vara att mamman drar ett tyngre lass hemma, säger Ylva Hvarfner.

– Det är på mamman som det märks mest på arbetsplatsen att hon har fått barn, säger Ylva Hvarfner.

Något som Åsa Frej, föräldraledig mamma från Gävle, håller med om.

– Man ser på föräldrardagar att det är mest mammor som tar ut sina dagar och pappan för övar alla dagar som man får. Det är nog ganska svårt att bryta det och göra att det blir någon förändring men vi får väl jobba på det att det blir någon förändring, säger Åsa Frej.

Hur har det fungerat hemma hos er?

– Ja, jag är inte rätt person att fråga för jag är verkligen den som har varit hemma mest med våra barn, säger Åsa Frej och skrattar.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se