Sandviken

Fett kostar i Sandviken

1:36 min

Fett som fastnar i avloppsnätet är ett problem som växer. Det leder allt oftare till källaröversvämningar och bekymmer med råttor. I Sandviken tar man nu ett steg för att få bukt med problemet.

Sandviken Energi håller på att undersöka alla restauranger- och skolköks fettavskiljare. Vår reporter Anna Molin följde med på en besiktning.

– Här har vi en fettkaka, så här kan du titta och lukta, säger Mats Östfeldt.

Vi har gått ner i källaren hos en liten restaurang i Sandviken. Två axelhöga, svarta plastdunkar står i ett rum och Mats Östfeldt från miljöteknikföretaget Bioteria lyfter på locket till fettavskiljaren. En unken stank fyller rummet.

– Det är ett otroligt stort problem i hela västvärlden. Alla har problem med fett i sina avlopp, säger Mats Östfeldt.

Fett kostar
Många restauranger och andra storkök har ofta brister i sin fettavskiljning. Samtidigt använder vi i dag mer tvåler och hårprodukter som innehåller fett. Och den kombinationen kan få både otrevliga och kostsamma konsekvenser berättar Frida Hellbom på Sandviken Energi.

– Det sätter igen ledningsnätet, det bildas gaser, vi får problem med råttor, stopp i avloppen och källaröversvämningar, säger Frida Hellbom.

Bra status
Så nu har Sandviken Energi anlitat Mats Östfeldt på Bioteria som åker runt och kontrollbesiktigar cirka 130 ställen i kommunen. Sedan är det upp till kommunen att se till så att restaurangerna sköter sig.

– Efter rapporten som vi lämnar så får Sandviken en jättebra status på hur det ser ut, vilka som har det torrt om fötterna och vilket som är det jäkligaste scenariot. Sedan får de sätta sig ner och börja ställa krav, säger Mats Östfeldt.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se