Gästrikland

Tjugo hästar vanvårdades - tre fick avlivas

1:32 min

20 vanvårdade hästar hittades i går på en gård i västra Gästrikland. Det var djurskyddskontrollanter från länsstyrelsen som gjorde upptäckten och man beslutade att tre av hästarna var i så dåligt skick att de fick avlivas. De övriga 17 har omhändertagits av polisen och förts till ett annat stall.

- Hästarna var i väldigt dåligt skick. Framför allt hade dom inte några verkade hovar utan dom var extremt långa och det belastar ben och leder på ett felaktigt sätt. Det gör att dom går väldigt illa. Om man tänker på det som våra ben så skulle det innebära att vi gick på ovansidan av vår häl, säger Lars Bondesson, chef för länsveterinärenheten i Gävleborg.

Han berättar också att hästarna var mycket magra, hade dåliga tänder och kraftig diarré. Lars Bondesson visar några bilder på hur hästarna såg ut. Han beskriver hovarna som att det såg ut som att hästarna gick på styltor. Och veterinären skriver i sitt utlåtande att han under sina 25 år i yrket aldrig sett hästar med så stora hovar.

Vanvården upptäcktes av länsstyrelsens djurskyddskontrollanter i går. De åker nu runt i länet och inspekterar gårdar som har många hästar. På den här gården hittade man dessutom 30-40 katter som verkade ha skabb. Men vad som ligger bakom vanvården vet inte Lars Bondesson på länsstyrelsen.

- Vi får ofta frågan om det är människor som är elaka mot djur, och resultatet blir ju det men jag tror kanske inte att det är medvetet. Nånting går överstyr, man får för många av ett visst djurslag eller så får man andra problem och hinner inte bry sig om dom som man ska.

Hur reagerade veterinären som var där?

- Han skriver i sitt utlåtande att under sina 25 år så hade han aldrig sett så kraftigt förvuxna hovar, säger Lars Bondesson.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se