sandviken

På jakt efter jobb i Sandviken

1:43 min

Sandviken har just nu den näst högsta arbetslösheten i länet, efter Gävle. I dag samlas närmare 20 arbetsgivare på Folkets hus i Sandviken både för att rekrytera folk och för att visa upp sig.

- Jag försöker att få ett uppslag till att hitta något nytt att jobba med. Jag har jobbat med resor och konferenser de senaste 30 åren. Sen sa jag faktiskt upp mig själv. Vågat kan man kanske tycka men jag kände att jag ville göra något annat innan jag går i pension, säger jobbsökande Siw Forsberg.

Det var trångt inne på Folkets hus i Sandviken i dag. Många jobbsökande gick nyfiket fram till de olika borden där olika arbetsgivare berättade om sina behov.

- Flera arbetsgivare har ju direkta anställningsbehov. Vi behöver bli bättre på att skapa arenor där arbetssökare och arbetsgivare kan mötas. Det är jättemycket värt att arbetsgivarna själva berättar vad som behövs i framtiden, säger Jessica Löhman som jobbar som chef för arbetsförmedlingen i Sandviken, Hofors och Ockelbo.

I Sandviken är nu cirka 11 procent av kommunens arbetskraft inskrivna som öppet arbetslösa, inräknat de som deltar i något program. Jobbsökande Siw Forsberg tror att det behövs fler såna här mässor för att få ner arbetslösheten.

- Att dom visar sig tycker jag är jättebra. Sen känner jag kanske att man kan vara diskvalificerad när man fyller 60. Men hade jag varit 50 hade jag inte sagt upp mig.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se