1 av 2
Christer Palm är fastighetsansvarig i Valbo kyrka och konstaterar att reparationsbehovet är stort. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
2 av 2
Eva Wandegren Nilsson, kyrkoherde, önskar sig mer bidragspengar. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
valbo

Kyrkor missnöjda trots stora bidrag

"Vi hade hoppats på mer"
1:44 min

Nu delar Uppsala stift ut närmare 37 miljoner kronor för underhåll av kyrkor. Men det täcker bara en liten del av kyrkornas stora reparationsbehov. Valbo kyrka får exemplvis dryga två miljoner kronor, men det skulle behövas dubbelt så mycket enligt kyrkans fastighetschef Christer Palm.  

Det är en rötskadad kyrka som fastighetschef Christer Palm visar upp. Bland annat finns ett hål rätt genom golvet i kyrktornet.

- Det är ruttet här, konstaterar han.  

Men rötan är inte det värsta. Elsystemet exempelvis, är från 50-talet och gudstjänstbesökarna fryser om sina rumpor.

- Vi kommer att byta ut bänkvärmarna mot fjärrvärme. Det är gammal el så det finns en risk med det också.

Två miljoner bidragskronor till Valbo, en miljon till fjärrvärme i Alfta kyrka, nära två och en halv till Ockelbo för nytt kyrkotak och lika mycket till Segersta kyrka. Det låter som ett guldregn över stiftet, men Valbos kykoherde Eva Wandegren Nilsson är ändå inte nöjd. Hon menar att det skulle behövas dubbelt så mycket.

- Vi hade hoppats på mer och vi hade sökt mer. Det är mycket problem kring den här kyrkan. Det var ett mycket häftigt regnväder som gjorde att det samlades vatten utanför kyrkan och det rann inte undan. Så brudparet fick vada genom vatten in till sin vigsel, berättar hon.

Och felen är många. På väg ner från kyrktornet i Valbo påpekar Christer Palm fler brister.

- Bromsarna till klockorna är slut så dom kommer att renoveras nästa år. Här finns också ett gammalt altare som är i behov av konservering. Pengarna ska räcka till en hel del, säger han.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".