Eva Tjernström, landstingsråd Gävleborg. Foto: Joakim Lindwall / Sveriges Radio
Livmoderhalscancer

Landstinget vill inte vänta längre

"Det är inte acceptabelt"
2:34 min

Unga flickor i Gävleborg får inte det skydd mot livmoderhalscancer de skulle kunna haft. Många landsting har tappat tålamodet med den segdragna upphandlingen av vaccin mot cancerformen, och nu stämmer även Landstinget Gävleborg in.

Redan 2008 rekommenderade Socialstyrelsen att flickor skulle vaccineras men två gånger har upphandlingen överklagats av konkurrerande medicinbolag.

- Vi har lovat att vi ska hjälpa dom som är födda 1993 att få ett vaccin. Och då tänker vi att vi ska följa det Stockholm gör. För dom försöker få en frivillig överenskommelse mellan vaccintillverkarna och Stockholm. Är det så att dom lyckas med det ska vi försöka haka på det. Det handlar bara om någon dag innan vi får ett besked så vi avvaktar lite innan vi tappar tålamodet helt, säger Eva Tjernström som är landstingsråd i Gävleborg.

Två gånger har det så kallade HPV-vaccinet upphandlats av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och två gånger har upphandlingen överklagats av kokurrerande läkemedelsbolag. Detta har fått till följd att vaccineringen blivit försenad.

- Det är väldigt synd att vi inte kommer igång med den organiserade vaccinationen i skolan. Det skulle innebära att man nära nog skulle kunna utrota livmoderhalscancer, säger Bengt André som är överläkare vid kvinnokliniken i Gävle.

Struntar i central upphandling
Mest akut är det för flickor födda 1993, det är sista året för dem att bli vaccinerade och därmed få ett skydd mot livmoderhalscancer i framtiden. Därför har region Skåne bestämt sig för att strunta i den centrala upphandlingen och köpa in vaccinet själva. Även andra landsting funderar i samma bana.

- För flickornas skull så börjar vi bli otåliga precis som region Skåne blivit. För varje upphandlingsöverklagande riskerar unga kvinnor att mista sitt liv. det känns inte etiskt rätt och vi måste kunna gå vidare, sa Marie-Louise Forsberg Fransson, ordförande för landstinget i Örebro till Dagens eko i går.

Eva Tjernström, socialdemokratiskt landstingsråd i Gävleborg, är inne på samma linje som sin kollega - även om det skulle betyda en del problem för landstinget.

- En sak kan man vara alldeles säker på och det är att det kommer att överklagas och att det kommer att kosta skadeståndspengar. Och det är ju skattepengar. Kan man hitta en fredlig uppgörelse så är ju det bättre, säger hon.

Men ni är ändå beredda att göra en egen upphandling, är det värt det?

- Ja det här dragit ut så hemskt på tiden och det är en skandal hur det blir när människor kommer i kläm. Och när man vet att det här kan rädda kvinnor från livmoderhalscancer så är det inte acceptabelt att det blir såhär, säger Eva Tjernström.

Joakim Lindwall
joakim.lindwall@sverigesradio.se

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".