Antalet anmälda fall av barnmisshandel ökar. Foto: Scanpix

Anmälan om barnmisshandel ökar

Lars Flodin om ökad barnmisshandel
1:32 min

Det upptäcks allt fler fall där barn mellan 0 och 6 års ålder misstänks ha misshandlas inom familjen. Det visar en undersökning som Brottsförebyggande rådet gjort. Ökad kunskap om att alla som jobbar med barn har anmälningsplikt, kan vara en del av förklaringen.

Alla som jobbar med barn ska enligt lag ska anmäla misstänkta missförhållanden och det kan vara en växande medvetenhet om anmälningsplikten som förklarar att misshandelsfallen nu ökar. Det säger Lars Flodin, enhetschef vid socialtjänstens familjeenhet i Gävle kommun.

– Tendensen i Gävle är att fler anmälningar görs och vi tror också att det handlar om anmälningsbenägenheten hos bland annat skola och förskola, säger han.

Informationskampanjer ger resultat

Under 2000-talet har samarbetet mellan socialtjänsten i Gävle kommun och skolor och förskolor intensifierats. Sedan också polisens "Barnens hus" öppnades 2009, har det genomförts flera informationskampanjer om skyldigheten att anmäla till socialtjänsten då man misstänker att ett barn far illa. Det är det arbetet som enligt Lars Flodin gör att fler anmälningar nu kommer in.

Oklara orsakssammanhang

Därmed är det också svårt för Lars Flodin att säga om anmälningarna beror på att våldet i hemmet mot småbarn mellan 0 och 6 har ökat, eller om det beror på en större benägenhet att göra anmälan.

– Det tycker jag är en väldigt svår fråga att svara på. Vår uppfattning är klart och tydligt så att anmälningsbenägenheten har ökat. Däremot är det ogörligt att fastställa en större tendens att slå sina barn nu än vad det varit tidigare. Den typen av resonemang vågar jag faktiskt inte ge mig in på, säger han.

Linda Åberg
lind.aberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".