Laxen är hotad i Östersjön. Foto: Scanpix
gävleborg

Kritik mot EU-stopp av odlad lax

Kalle Gullberg: "Förslaget är helt vansinnigt"
1:53 min

Länsstyrelsen i Gävleborg är mycket kritiskt till förslaget från EU-kommissionen att förbjuda utsättning av odlad lax i Östersjön efter 2020. Ett "fartblint" förslag från EU dundrar länsfiskekonsulent Kalle Gullberg.

– Förslaget är helt vansinnigt. Det kan ju bli omsvängning så att storspigg skarpsill tar över för det är jätteviktigt att ha rovfiskar som har vandrat ut från istiden, och det ska man plötsligt stoppa, säger länsfiskekonsulent Kalle Gullberg.

Han menar att ett stopp av utsättning av odlad lax skulle vara förödande för laxfisket i Dalälven och Ljusnan.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som svarar EU-kommissionen på den föreslagna laxförvaltningsplanen. Och i sin helhet håller myndigheten med EU om att det behövs göras ansträngningar för att bevara vildlaxen.

Men myndighetens enhetschef Lennart Sorby tycker samtidigt att det är orimligt att fasa ut den odlade laxen redan till år 2020.

– Vi har efterlyst att man ska titta på vilka alternativ som finns och vilken konsekvens ett sådant här alternativ skulle få, säger Lennart Sorby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".