Skogsgödsel på marken. Foto. Mike Bobik SCA Skog
skogsgödslingen

Skogsbolagen inte oroade för övergödning

Stora Enso-chef: "Vi ser inga större problem med det"
1:46 min

Skogsgödslingen ökar i Gävleborg och kritikerna är rädda för övergödning av marker. Men på de stora skogsbolagen anser man inte att effekterna har särskilt stor påverkan.

Skogen är en råvara som bär en tung del av den svenska välfärden på sina axlar. Och genom att sprida konstgödsel på marker godkända för gödsling så växer skogen bättre.

Kritikerna hävdar dock att kvävet ger upphov till övergödning på samma sätt som jordbruket. Men skogstjänstechefen Nils Eliasson på Stora-Enso anser att effekterna på naturen är närmast försumbara.

– Så länge man sköter gödslingen på rätt sätt så ser vi inte att det blir några stora miljöeffekter, säger Nils Eliasson.

Förra året gödslades totalt 7.500 hektar i Gävleborg, vilket motsvarar ett utsläpp av kväve på mer än 1.000 ton.

Och nya insatser från de dominerande bolagen planeras nästa år. Det gäller Holmen i norra Hälsingland och Bergvik Skog i södra Hälsingland och Gästrikland. Bergvik Skog levererar virke till Korsnäs och Stora Enso.

Men för Bonnie Nilsson som driver både ekologiskt skogs- och jordbruk är gödsling helt otänkbart.

– Skogen är ju en väldigt viktig resurs när det gäller vårt vatten till exempel. Vad som sedan händer i nedbrytning av bakterier och annat är det väldigt dåligt forskat på.

Christian Höijer
christian.hoijer@sverigesradio.se

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se

Matilda Eriksson-Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".