Peter Kärnström, socialdemokratiskt kommunalråd i Sandviken. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
Varslet på Sandvik

Kommunen varselberedd

"Usch, staden försvinner"
1:49 min

Nu rustar Sandvikens kommun för att kunna hjälpa dem som kommer att förlora jobbet på Sandvik. I går varslade företaget 300 tjänstemän, 230 inom Sandvik Materials Technology och 70 inom Sandvik Mining and Construction.

– Det är tufft, usch. Staden försvinner känns det som, säger Sandvikenbon Lena Harjula.

Vad är din relation till företaget?

– Jag har en son som jobbar där och flera bekanta. Och jag har själv jobbat där i 20 år. Det slutade med att jag blev arbetslös ett tag. Men jag hade chansen att få en ny utbildning. Men det sitter kvar som en liten tagg.

Lena Harjula upplevde själv ett varsel på Sandvik på 90-talet. Så hon förstår känslan hos de nu 300 varslade på SMT och SMC. Tjänstemännen som berörs har mellan 4 och 6 månaders uppsägningstid och nu förbereder sig kommunen för att kunna stötta dem som förlorar sina jobb.

Erfarenhet av varsel
– Vi har ju erfarenhet sedan tidigare varsel. Då startade vi ett LOK-center, ett lokalt omställningscenter för konjunktur där vi samlade berörda fackföreningar, arbetsförmedlingen och coacher. De som blev av med jobbet hade ett ställe att gå till. Så vi har en beredskap för varsel, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Peter Kärnström.

Och Peter Kärnström hoppas att de som tvingas lämna företaget kan få användning för sin kompetens på andra arbetsplatser i Sandviken.

Men Sandvik har länge varit en slags ryggrad i kommunens näringsliv och både flytten av huvudkontoret och varslen skapar oro.

– Sandvik är stort och har alltid funnits. Jag tror att stan är uppbyggd lite på Sandvik. Så det betyder jättemycket att det försvinner jobb, säger Sandvikenbon Lena Harjula.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".