15,4 grader i november hör inte till vanligheterna i november i Söderhamn. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio

Värmen sätter stopp för bandyn

"Det finns inte en bandybana som klarar såna förhållanden"
1:44 min

Rekordvärmen som dragit in över länet ställer till det för bandyn. Kvällens heta derby mellan Broberg och Bollnäs skjuts upp på grund av att isen på Hällåsen i Söderhamn inte är spelbar.

- Man tror att det är en inspelning av dolda kameran. Vi anade det här redan igår, det var femton grader varmt, blåste sju sekundmeter och det var sol. Det finns inte en bandybana som klarar såna förhållanden, säger Söderhamnstränaren Svenne Olsson.

Ísen på Hällåsen är alldeles för mjuk och skaderisken för hög för att det ska gå att spela en elitseriematch här ikväll.

Och det är såklart värmen som ställer till det. Här i Söderhamn var det 15,4 grader igår. Det är den högsta novembertemperaturen i Sverige sedan 1999. I Delsbo var det 14,5 grader. Det är den varmaste novemberdagen som ortsborna upplevt där sedan mätningarna inleddes 1878. Att bandymatcher åter igen måste ställas in på grund av vädret gör att debatten om bandyhallar åter igen blossar upp enligt Svenne Olsson.

- Vi får acceptera det här, så ser livet ut för oss här. Ytterst handlar det om att ska du hänga med på den här nivån, då behöver man ha en hall.

På fredag är det återigen dags för ett länsderby. Då är tanken att Bollnäs och Sandviken ska mötas på Sävstaås i Bollnäs. Enligt isansvarige Janne Fredin är istjockleken på Sävstaås ganska bra och siktet är inställt på match på fredag. Broberg har också hemmamatch på fredag då Kungälv står för motståndet och tränaren Svenne Olsson tror att isen ska vara spelduglig till dess.

- Blir det "bara" åtta grader och någorlunda vindstilla så kommer det bjuads på riktigt bra is på Hällåsen i alla fall.

Matchen mellan Broberg-Bollnäs kommer att spelas fredagen den 25 november klockan 20:00. Matchen Broberg-Hammarby som var planerad till denna fredag, kommer istället att spelas onsdagen den 23 november klockan 19:00.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".