Erling Falk, Metalls företrädare på Huddig. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
hudiksvall

Huddig varslar femton

"Det är inte så glada miner på golvet"
1:33 min

Femton personer riskerar att bli av med jobbet när grävlastartillverkaren Huddig i Hudiksvall varslar. Därmed fortsätter en trend med vikande ordrar sedan toppåret 2008 då företaget hade 140 anställda. Den siffran kommer i början av nästa år att ha minskat till 80, efter varsel och pensionsavgångar.

- Vi har under hösten märkt av en kraftig försämring i orderingången. Man kan nog koppla det till den ekonomiska osäkerheten i Europa. Det är min första bedömning. säger vd Lars Lindahl.

Men vad säger era kunder?

- Vi får signalen att dom har fullt upp med jobb. Säkert mer än vad dom hinner med egentligen. Med jämna mellanrum ska dom förnya sin maskinpark men det är nog lätt i ett sånt här läge att dra på det beslutet med den här osäkerheten i ekonomin.

Är dom fega?

- Det skulle jag nog inte säga. Jag skulle säga att vi lite till mans funderar över vad vi ska göra när vi känner den här osäkerheten.

Vi träffar också Erling Falk, Metalls företrädare:

- Första reaktionen var att det var lite väl tätt inpå den förra svängen vi hade 2009. Det är inte så glada miner på golvet.

Nu har ni en dator som talar om varje gång det kommer en order, vad tycker du om det?

- Jag ser inga nackdelar med det.

Blir ni nervösa eller lugna av det här?

- Det gör oss inte nervösa. Personalen har ju varit med förut så man vet hur läget är ute på marknaden.

Som facklig företrädare, vad önskar du dig i julklapp?

- En vändning så fort som möjligt.

Hasse Persson
hasse.persson@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".