gävle

Klartecken för supermyndighet i Gävle

"Det är kvalificerade jobb"
1:07 min

En ny supermyndighet, det blir snart verklighet i Gävle. I dag har nämligen regeringen gett klartecken för ett statligt servicecenter som ska förläggas till bland annat Gävle. Myndigheten ska fungera som ett stöd för andra myndigheter när det gäller löneadministration, fakturering och redovisning. Syftet är att minska de administrativa kostnaderna och regeringen räknar med en besparing på närmare 300 miljoner kronor.

- Man befäster att det finns utvecklingsmöjligheter, det är kvalificerade jobb. Vi tänker oss att det handlar om kvalificerade handläggare inom olika områden. En del inom personal och lön, säger Carina Blank, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Hur många jobb kan det röra sig om?

- Exakt hur många det blir i Gävle, det vet inte jag. Kanske runt två hundra, men om det betyder att det blir så många nya arbetstillfällen kan jag inte svara på i dag. Jag hoppas ha svar på det inom den närmaste framtiden.

Nu har ju Sandvik precis varslat 300 personer, vad innebär den här myndigheten för regionen?

- För oss betyder det att man kan behålla kvalificerad yrkeskompetens men också utöka den, säger Carina Blank.

Enligt planerna ska den nya myndigheten inleda sin verksamhet den 1 juni 2012.

Karin Eurenius
karin.eurenius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".