Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gävle

Spice ökar trots ny lag

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 10.19
"Det här sprids fort mellan ungdomar"
(1:59 min)
Spice sprids fort via internet och andra kanaler. Foto: Scanpix

Drogen Spice har fått fäste i Gävle. Trots att polisen numera kan beslagta och behålla Spice-liknande preparat som man misstänker kommer att narkotikaklassas i framtiden, så fortsätter användningen av drogen att öka i Gävle enligt kammaråklagare Joakim Johansson.

- Jag tror att det har skett en ökning av användningen, dels eftersom vi har fler fall där det finns misstanke om att unga personer har brukat spice, säger åklagaren Joakim Johansson på Gävleborgs åklagarkammare.

För drygt ett år sedan kunde P4 Gävleborg avslöja att en ny sorts drog fått fäste i Gävle. Spice, ett preparat som liknar cannabis men som framställs på syntetisk väg, "svämmade över bland länets unga" enligt polisen. Men trots att både socialtjänst och polis såg att användningen ökade, så var det ibland omöjligt för myndigheterna att ingripa eftersom vissa varianter av Spice inte var narkotikaklassade.

Ny lag ger rätt att beslagta

Tillverkarna förändrar nämligen den kemiska sammansättningen och undviker på det sättet att vissa varianter av Spice klassas som narkotika. Men det skulle det bli ändring på i och med en lag som trädde i kraft den 1 april i år.

- Även om substansen som personen tar inte är narkotikaklassad men det i framtiden finns en chans att den kommer att bli det har man möjlighet att förstöra substansen enligt den här förstörandelagen, säger Joakim Johansson.

Men användningen av Spice bland Gävles ungdomar ser fortfarande ut att öka enligt kammaråklagare Joakim Johansson, det trots att lagändringen bidragit till att polisen gjort flera större beslag den senaste tiden.

- Möjligheten att utreda de här brotten och ta de misstänkta drogerna i beslag har ju blivit enklare.

Varför ökar det om man har fått dom här verktygen till hjälp?

- Jag tror det beror på att det här sprids fort mellan ungdomar. Man testar, man börjar använda, vissa kanske hamnar i ett missbruk och fortsätter använda. Det sprids fort via internet och andra kanaler.  

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se

Spridning av missbrukssubstanser ska stoppas

Lag (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga substanser är en skyddsreglering och innebär att substanser som kan antas komma att bli missbrukade, men ännu inte är klassificerade som narkotika eller hälsofarlig vara i vissa fall får omhändertas och förstöras.

Syftet är att motverka att människor hinner skadas eller dö under tiden från att ett nytt farligt ämne upptäcks till dess att ämnet blir förbjudet att hantera. Lagen ger polis och tulltjänstemän möjlighet att omedelbart omhänderta misstänkta missbrukssubstanser i avvaktan på beslut om förstörande från åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".