1 av 3
Miljöinspektör Torsten Sörell visar dosorna som mäter radon. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
2 av 3
Mätdosor. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
3 av 3
Det röda prickarna visar husen där radonhalterna är för höga. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
Gävle

Kommuner uppmanar husägare att mäta radon

"Det finns radon i alla hus"
1:44 min

Ungefär var fjärde villa i Gävle kommun har för höga halter av radon. Radon kan i värsta fall orsaka lungcancer och flera av länets kommuner jobbar nu med att informera sina invånare om att det är hög tid att mäta radon i hemmet.

– I Gävle kommun finns det radon i alla hus. Men riktvärdet är satt till 200 bequerel per kubikmeter, säger miljöinspektör Torsten Sörell som jobbar med radonfrågor i Gävle kommun.

Hur vanligt är det med höga halter av radon?

– Vi har ju hållit på med det här sedan 80-talet och det finns fortfarande gott om bostäder där man ligger över 200. En siffra på vanlighet kanske är 25 procent.

Det syns inte, det känns inte, det luktar inte. Det märks helt enkelt inte om det finns i hemmet. Radon. En gas som varje år orsakar cirka 500 lungcancerfall i landet, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det är framför allt på åsar som radonrisken är högst. Och nu är det nog många villaägare som har fått ett utskick hem i brevlådan där det står att det är dags att mäta radon.

– Det finns olika mätmetoder. Det vanligaste är att man beställer två mätdosor som ser ut som ishockeypuckar. Sedan mäter man minst två månader, skickar in dem i ett svarskuvert och får resultatet ett par veckor senare, säger Torsten Sörell.

I hus som har för höga halter radon kan man till exempel behöva en radonbrunn, man kan behöva täta sprickor som finns i golv och väggar eller köpa en ny köksfläkt.

– Det är viktigt att man gör det här. Det görs en gång, sedan är det klart. Många tror att det är besvärligt och kostar mycket att åtgärda. Men det kan räcka med någon enstaka hundralapp för att lösa frågan, säger Torsten Sörell.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".