Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ingrid Thyr på asylkommittén i Gävle. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
gävleborg

Krav på att barnkonventionen blir lag

"Många andra länder har inkorporerat lagstiftningen"
2:03 min

Kritiken mot regeringen växer för att FN:s barnkonvention inte blir svensk lag. Nu startar asylkommittén i Gävleborg en kampanj för att försöka påverka regeringen i frågan. Bland annat vill man förhindra att barn som omhändertagits av samhället för att de utsatts för övergrepp utvisas ur landet.

- Barn som varit utsatta för människohandel som man hittar i Sverige på gatorna, dom barnen omhändertar man för att man vet att dom är i akut behov av skydd. Sen när frågan om deras uppehållstillstånd så fråntar man dom det skyddet och barnen skickas iväg till människohandlarna igen, säger Emma von Corswant, som är barnrättsjurist på UNICEF.

FN:s barnrättskommitté har flera gånger kritiserat Sverige för att barnkonventionen inte är gällande lag. I Sverige har beslutsfattarna istället valt att anpassa redan befintliga lagar till barnkonventionen, något som kritikerna inte anser vara tillräckligt.

- Många andra länder har ju gått den andra vägen och inkorporerat den här lagstiftningen, Norge till exempel, säger Ingrid Thyr på asylkommittén i Gävle.

Enligt henne har det här bland annat lett till att barn som omhändertagits av svenska myndigheter för att de utsatts för övergrepp ändå utvisats ur landet.

- Om nånting är lag, då är det ju allvar. Då måste man ta hänsyn till det, säger hon.  

Ingrid Thyr på asylkommittén i Gävle menar också att man förmodligen inte hade utvisat barn till exempelvis Malta, Grekland eller andra EU-länder där barn inte kan garanteras grundläggande rättigheter, om barnkonventionen varit svensk lag. Och nu ska alltså asylkommittén i Gävleborg starta en omfattande kampanj för att få regeringen att ändra sin inställning.

- Vi samlar in namn och ska ha manifestationer för barnens rätt i asylprocessen, säger Ingrid Thyr.

Tror du att migrationsminister Billström lyssnar då när han får dom här namnunderskrifterna?

- Man kan ju hoppas, det blir ju i alla fall något officiellt som kommer in. Och man måste ju göra nånting med det.

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".