Stuprör av koppar stals från Ockelbo Kyrka i går. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
Ockelbo

Ockelbo kyrka utsatt för kopparstöld

"Den nedre biten är borta"
1:15 min

Tjuvar har slagit till mot Ockelbo kyrka. Natten till i går har någon eller några kapat av nedre delen på flera kopparstuprör, längs med kyrkans ytterväggar.

Kyrkoherde Stefan Nilsson visar hur stuprören nu ser ut.

– Där ser vi att nedre biten är borta. Antagligen har de blivit påkomna för de här två är kvar, säger Stefan Nilsson, kyrkoherde i Ockelbo Församling.

Berätta vad som hänt här?

-- Vi står utanför Ockelbo kyrka där ett stuprör av koppar, som kommer ner från hängrännorna, är borta. Det är halva som är borta, säger Stefan Nilsson.

– Några tjuvar har burit bort nedre delen av stupröret. Och det här är ett inslag i de stora kopparstölderna som pågår just nu. Koppar har blivit så dyrt att det uppenbarligen lönar sig att åka runt och stjäla, säger Stefan Nilsson.

– Så några kopparstuprör har vi blivit av med på Ockelbo kyrka men sen sitter de så högt upp i taket så där går det inte att komma åt.

Hur mycket är det som stulits värt? 

-- Det har jag svårt att säga. Det är kilopris på koppar så det beror på hur mycket det vägde. Något är det värt tydligen och åker man till många ställen så blir det väl en slant, säger Stefan Nilsson.

Vad gör ni nu när ni blivit av med några stuprör? 

Vi har suttit och pratat om det nu. Kanske blir det plast som inte är så stöldbegärligt. Kanske finns det plaströr som ser ut ungefär som plåt men jag vet inte vad vi ska göra, säger Stefan Nilsson.  

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".