Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bollnäs

Friskola kan öppna filial i Arbrå och Vallsta

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 12.40
"Intresseförfrågan ska gå ut nu i november"
(1:42 min)
Anders Ringård, rektor för Lust och Lära i Bollnäs. Foto: Angeta Sundberg / Sveriges Radio

Om intresse finns kan friskolan Lust och Lära i Bollnäs tänka sig att starta en filial i Arbrå/Vallsta.
Bakgrunden är översynen av skolans framtid i kommunen och förslaget att flytta högstadieeleverna från Arbrå till en central högstadieskola i Bollnäs.

Många boende har protesterat och därför går nu friskolan ut med en marknadsundersökning för att se vilket intresse det finns för en fristående högstadieskola i bygden säger delägaren och rektorn Anders Ringård.

– Intresseförfrågan ska gå ut nu i slutet av november. Och vi kommer att sätta ett datum då vi senast vill ha svar på det här. Och det är förhoppningsvis före jul, säger Anders Ringård.

Snart ska politikerna i Bollnäs besluta om skolans framtid i kommunen.
I Arbrå och Vallsta är oron stor att skolan i Vallsta läggs ned om högstadieeleverna i Arbrå flyttas till en central skola i Bollnäs. Flera har därför vänt sig till Anders Ringård, rektor och delägare för Lust och Lära och frågat om de inte kan starta en friskola i bygden.
Men för Lust och läras del handlar det i så fall om att öppna en filial för högstadieelever och inte att ta över Vallsta skola med barn från ettan menar Anders Ringård.

– Vi vill fortsätta att arbeta med det som vi är duktiga på och vi är 7 till 9-pedagoger och 7till 9-lärare och vi känner att det är de åren som vi ska jobba mest med.  

Varför utökar ni inte i Bollnäs istället?

– Vi vill inte bli större i Bollnäs. Vi har ett elevunderlag på 324 elever på friskolan Lust och lära i Bollnäs. Vi vill ha den intima skolan. Vi vill inte bli större på plats, säger Anders Ringård.

– Jag är inte förkämpe för stora skolor för då tappar man den här kontakten med elever. Som vi har det storleksmässigt med antalet pedagoger, för det är otroligt pedagogtätt på vår skola, då känner man att även om vissa försöker påverka att man måste utöka, att vi ska ta emot flera elever i våra lokaler, så vill vi inte göra det, säger Anders Ringård.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".