Det har forskats om migrän på Högskolan i Gävle. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Gävle

Program för att minska migrän

"De har mindre migrän än kontrollgruppen"
1:38 min

Migrän är en av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. Och det finns en uppsjö av mediciner för att behandla den svåra huvudvärk som migrän innebär. Men det kan vara minst lika effektivt att använda sig av ett internetbaserat program med konkreta råd om hur man kan förändra sitt beteende.

Det berättar Kerstin Hedborg som nyligen har lagt fram en doktorsavhandling vid Högskolan i Gävle på ämnet.

- De som har deltagit har signifikant förbättrat sin migrän, säger Kerstin Hedborg.

Många är drabbade
Blixtrande huvudvärk som håller i sig i timmar, ljuskänslighet och illamående. Ungefär så kan det kännas att få ett migränanfall. Och sjukdomen är vanlig i Sverige. Den drabbar nästan var femte kvinna och var tionde man, och många tvingas äta mediciner för att kontrollera sina anfall. Men Kerstin Hedborg ville titta närmare på hur man kan behandla migrän utan mediciner.

- Vi har tagit in många aspekter av livet, både kunskaper om stress, stressfysiologi. Men det är också kostvanor och motion och tankemönster. Men det handla också om känslor och känsloliv och hur man relaterar till andra och ser på sig själv, säger Kerstin Hedborg.

Dataprogram botar
I ett Internetbaserat program fick försökspersonerna information och tips om hur dom kunde förbättra sitt beteende. Och det gav resultat. När försökspersonerna jobba med sitt tankemönster och sin kunskap kring migrän, fick de också färre anfall. Men i dag finns det många effektiva läkemedel mot migrän, jag frågar Kerstin Hedborg om ett dataprogram verkligen kan ersätta ett piller?

- Det finns bra läkemedel. Och de bästa läkemedlen är effektiva, men inte för alla. Man brukar säga att dom kanske bara är effektiva i hälften av fallen. Vi ser det som att det behövs alternativa behandlingsmetoder för migrän. Men läkemedlen är ju också väldigt viktiga förstås, säger Kerstin Hedborg.

Karin Eurenius
karin.eurenius@sverigesradios.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".