sandviken

Sandvik gör mångmiljardaffär

"För oss är det här ett tillväxtprojekt"
1:37 min

Sandvik vill köpa ut ett av sina egna dotterbolag, Seco Tools i Fagersta, genom ett aktieutbyte. Företaget äger redan dryga 60 procent av Seco Tools men vill också köpa resten för ett pris motsvarande mer än 6 miljarder kronor. Affären ska göra Sandvik mer konkurrenskraftigt säger Anders Thelin, chef för affärsområde Sandvik Tooling.

- Det innebär en fördel att arbeta närmare ihop. Då kan vi med gemensam styrka ta oss an den ökande konkurrensen som finns i vår bransch, säger Anders Thelin.

Seco Tools, som till största delen ligger i Fagersta, tillverkar och säljer verktyg för borrning, svarvning och fräsning. Precis som Sandvik Tooling gör.

- Dom är fyra i storlek i världen och Sandvik är nummer ett, så tillsammans blir vi en ännu starkare nummer ett, säger han.

Det är genom denna styrka som Anders Thelin, och Sandvik, tror att man kommer göra större vinster och stå starkare i framtiden.

- Genom att utnyttja de fabriker vi har på effektiva sätt, så kan vi få ekonomiska fördelar och också genom att använda bästa tillverkningsprocess.

Ett tillväxtprojekt
Någon förflyttning av tillverkning av olika produkter mellan de bägge företagen tror inte Anders Thelin kommer att ske. Inte heller några personalneddragningar.

- För oss är det här ett tillväxtprojekt, inte ett besparingsprojekt, säger han.

Däremot kommer bytesaffären, om den går igenom, att innebära en förändring för aktieägarna i Sandvik.

- Det innebär ju en viss utspädning, det kommer ju fler ägare in i Sandvik då. Dom ägare som i dag tillsammans äger 100 procent i Sandvik kommer efter det här att tillsammans äga ungefär 95 procent, och 5 procent av Seco som accepterat utbytet, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".