Regimkritiska demonstrationer i provinsen Edlib i norra Syrien. Foto: Shaam News Network
gävleborg

Syrier hotas och trakasseras

"Dom vet hur dom ska hålla koll"
1:59 min

Syrier i Gävleborg som demonstrerar mot den syriska regimen riskerar att få utstå hot - och deras familjer riskerar att trakasseras i hemlandet. Men även medverkan i svenska medier kan få oanade följder för syrierna i Sverige, det säger juristen Charlotta Lagnander - som företräder flera syrier här i länet.

- Man vet ju att det finns personer som på olika sätt infiltrerar föreningar, medverkar vid demonstrationer och sen för det tillbaka. Syrien är ju ett av dom länder som har en väldigt bra underrättelsetjänst. Dom vet hur dom ska ha koll på sina medborgare, säger Charlotta Lagnander.

Hon berättar att en av hennes klienter nyligen blivit påmind om den syriska underättelsetjänstens omfattande verksamhet i Sverige. Efter att ha medverkat i svensk media så hotades klientens familj i Syrien, bara några timmar efter publiceringen.

- Den här personen har uttalat sig i media här i Sverige om sin situation och situationen i Syrien. Det fick till resultat att inom ett dygn så befann sig polisen hemma hos hans föräldrar i Syrien. För mig är det tydligt att det finns en koppling mellan Sverige och Syrien, säger Charlotta Lagnander

"Dom kan inte sitta tysta"
Människor i Syrien demonstrerar dagligen mot president Bashar Al-Assads auktoritära styre, men protesterna har våldsamt slagits tillbaka av regimen. Fler än 3000 människor har dödats i konflikten, de flesta av dem är civila dödsoffer och över 200 är barn.

Men även de syrier som flytt landet riskerar att utsättas för våld. I en rapport från Amnesty som släpptes nu i höst slår man fast att syrier i bland annat Sverige övervakas och trakasseras av den syriska underättelsetjänsten om de uttalar sig eller demonstrerar mot regimen. En bild som alltså bekräftas av Charlotta Lagnander.

- Dom är medvetna att dom tar en väldigt stor risk om dom uttalar sig, eftersom dom vet att dom blir rapporterade på olika sätt. Men dom väljer ändå att göra det eftersom läget är så allvarligt i Syrien, dom kan inte sitta tysta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".