1 av 2
Sandvikenparet som fick sina barn tvångsomhändertagna har fått stor uppmärksamhet i media. Foto: Staffan Mälstam / Sveriges Radio
2 av 2
"Vi har en stark skyddslagstiftning som vi har agerat utifrån", säger Ann-Katrin Sundelius. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio

Mordhot efter Sandvikengranskning

"En timme efter programmet kom det mordhot"
1:40 min

I Sandviken växer debatten kring kommunens agerande i samband med Uppdrag Gransknings uppmärksammade reportage förra veckan. Flera politiker har mordhotats och de senaste dagarna har det strömmat in synpunkter från medborgarna till kommunens diarium, till anställdas mejlkonton och på sociala medier.

- Redan timmen efter Uppdrag Granskning hade sänts så fick åtminstone nån av politikerna ta emot mordhot. De rutiner vi har i kommunen när tjänstemän mordhotas är ju att vi polisanmäler, berättar kommundirektör Ann-Katrin Sundelius.

Fallet där två föräldrar i Sandviken anklagades för sexuella övergrepp och blev fråntagna sina två barn har minst sagt väckt upprörda känslor. Efter Uppdrag Gransknings reportage i SVT är det många som har skickat synpunkter till kommunen och ifrågasatt hur det hela kunde hända. Men Ann-Katrin Sundelius tror ändå att de flesta har förtroende för Individ- och familjeomsorgen.

- Vi vet att i det här specifika fallet så har förvaltningsrätten sagt att det var rätt att omhänderta barnen. Vi har en stark skyddslagstiftning som vi har agerat utifrån, då kan föräldrar ibland komma i kläm vilket vi beklagar. Det finns ju många fall drä kommunen klandras för att man inte tagit anmälningar på allvar.

Ann-Katrin Sundelius tror också att debatten har triggats i gång ännu mer av att det är så enkelt att sprida sina åsikter i dag via mejl, sms och på sociala internetforum.

- Det är väl bra att människor kan få lämna synpunkter, sen är det ju beklämmande att se att människor helt urskillningslöst i affekt skickar iväg hot och kränkningar, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".