Håller sig i hagen. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
bollnäs

Trött på falska rymningslarm

"Det finns inte en chans att dom ser den blanka tråden"
1:32 min

Kor på riksväg 83. Det är en nyhet som varit aktuell i trafikupplysningen i P4 Gävleborg flera morgnar. Men nu säger mjölkbonden Lars-Erik Säll ifrån. Det är han som äger marken och korna längs södra infarten av Bollnäs, och han menar att det oftast helt enkelt handlar om falsklarm från bilisterna längs vägen.

- Dom kör i 90 kiliometer i timmen, det finns inte en chans att se en blank tråd. Och man ser inte stoplarna för det gör inte ens jag, då lär man vända om bilen och ta två minuters paus och titta, ska jag anmäla det där eller är dom på åkern, säger Lars-Erik Säll.

Han är mjölkbonde i Vik söder om Bollnäs och har tröttnat på att det larmas om att hans kor rymt och är på riksväg 83. På grund av hans blanka stängsel som går längs vägen tror många förbipasserande bilister att djuren inte är inhägnade.

Lars-Erik Säll har många morgnar fått rusa till vägen för att se om larmen stämmer, och när han varit bortrest har grannar och bekanta fått gå och se efter. Men larmen stämmer enligt honom så gott som aldrig. Och att byta stängselfärgen är inte aktuellt, inte heller att flytta stängslet längre från vägen.

- Det spelar ingen roll om jag flyttar dom. Men om dom inte betar ända ut, så säger Jordbruksverket nej. Jag måste beta all areal, annars brukar jag den inte, säger han.

Vad vill du säga till bilisterna som åker förbi?

- Att dom bryr sig och åker tillbaka och tittar: var dom verkligen på vägen eller var dom på åkern. Jag är inte sur men det vore bra och lära folk att ringa vid rätt tillfälle.

Emil Tomassen
emil.tomassen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".