Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gunn-Britt och Sture Rohlin trivs i sin lägenhet. Foto: Agneta SUndberg / Sveriges Radio
Bollnäs

Tomma lägenheter på Hamregård

"Det svider men det är ingen katastrof"
1:51 min

Bollnäs bostäders satsning på kooperativa hyresrätter har både blivit en framgång och ett bekymmer. För närvarande är det svåruthyrt på Hamregård med exklusiva lägenheter. Där finns det just nu sex lediga lägenheter av totalt 16.

Anders Wikström är vd på Bollnäs bostäder.

– Det är klart att det svider men det är ingen katastrof som jag ser det. Det har alltid varit så att nyproduktion har varit dyr och därför ökar risken med att man får tomma lägenheter, säger Anders Wikström är VD på Bollnäs bostäder.

Hög hyra och insats
För att få hyra en bostad på Hamregård så måste man betala en insats på mellan 450.000 och 560.000 kronor, beroende på hur stor lägenheten är. Samtidigt så är ju månadsavgiften ganska hög från 7600 till 8900 kronor. Sture Rohlin som bor på Hamregård, säger att det här måste man vara medveten om från början.

– Klara vi av det här och ska vi ha det här boendet, säger Sture Rohlin.

Är det inte ett problem att det står tomt?

Jo, det kan det vara men man måste också se vad man får för de här pengarna, vad som ingår i månadsavgiften. Och sen den här standarden och läget, säger Sture Rohlin.

Hoppet kvar
I Bollnäs finns ett till bostadsområde med kooperativa hyresrätter, Sundsåker och där är alla lägenheter uthyrda. Trots att det för tillfället är bekymmer på Hamregård finns inga tankar på att göra om de kooperativa hyresrätterna till vanliga hyreslägenheter, menar Bollnäs bostäders VD Anders Wikström.

– Vi har väl inga sådana tankar. Huvuddelen av lägenheterna är uthyrda så vi har på inget sätt gett upp hoppet, säger Anders Wikström.

Är det ett område du kan rekommendera?

– Absolut. Både området och standarden på huset. Jag hoppas att fler vill flytta in, jag tror att det kommer att göra, säger Sture Rohlin.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se

Fakta kooperativ hyresrätt

Kooperativ hyresrätt är en form av ekonomisk förening där hyresgästen betalar dels en vanlig hyra och dels en upplåtelseinsats som fås tillbaka vid utflyttning. Med upplåtelseinsatsen är hyresgästerna med och delfinansierar byggkostnaderna. Föreningen blockhyr fastigheten av Bollnäs Bostäder och hyr sedan ut lägenheterna till de boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".