Jenny Hedström med sina barn Molly, 1 år, och Nea, 3 år. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio

Gifter i barnmat upprör

"Jag tycker det känns fruktansvärt"
1:37 min

Sveriges Radios avslöjande att det har hittats cancerframkallande mögelgifter i barnmat från Semper upprör många föräldrar. Vi har träffat två mammor i Bollnäs som blev förskräckta när de hörde talas om gifterna.  

– Jag tycker att det känns fruktansvärt för vi har ju köpt de där produkterna och gett till våra barn. Det är jättehemskt att det ens får finnas såna ämnen i barnmat, tycker mammorna Jenny Hedström och Beatrice Kyller som besökte öppna förskolan i Bollnäs idag.

Det var i morse som Ekot kunde berätta att ett av de värsta cancerframkallande gifterna i världen har hittats i barnmat som tillverkas av barnmatsföretaget Semper. Förra veckan drog Semper tillbaka sina produkter Småfolk Fruity Stix Banan och Dadel samt Småfolk Oaty Stix Äpple och Hallon. Då skrev Semper att det berodde på att barnsnacksen kunde inne hålla spår av mögelämnen.

Företaget berättade inte då att mögelämnena det handlar om är Aflatoxin och Ochratoxin. Vilket är två gifter. Aflatoxin är tillexempel det enda mögelgift som kan framkalla levercancer hos människor. Att Semper inte berättade att företagets produkter dom nu dragit tillbaka hade spår av gifter i sig förklarar Sempers kvalitetschef Stina Björneholm för Ekot så här.

– Det är så pass specifika ämnen att jag tycker det är viktigare att gå ut och säga att det är ett mögelämne för då förstår människor, alla vet att man inte ska äta mögel.

Är det inte lättare för människor att förstå om dom hör att det är ett gift?

– När det är så låga halter det här och vi vill inte skrämma föräldrar med att det är gifter.

På öppnaförskolan i Bollnäs där det är dags för lunch, och där har mammorna Jenny Hedström och Beatrice Kyllers förtroende för barnmat fått sig en törn.

– Det är tur att vi håller på att sluta med barnmat, det känns inte som att man litar på dom så mycket.

Magnus Hansson 
magnus.hansson@sverigesradio.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".