Karin Berglund, Eva Arvidsson, Anette Berglin, Lena Estebring och Eva Mill. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
ljusdal

Fler kvinnliga poliser i Ljusdal

"Jag visste inte ens var Ljusdal låg"
1:17 min

I Ljusdal blir andelen kvinnliga poliser allt större. Nästan halva den tidigare mansdominerade kåren har efter stora pensionsavgångar ersatts av kvinnor.

– Egentligen handlade det väl om att jag ville ha nåt helt nytt, så jag sökte olika myndigheter uppåt i landet och fick Gävleborg med placering Ljusdal. Jag visste inte ens vart det låg när jag tackade ja, men jag var inte bunden till nåt så jag kände att det tar vi, säger Karin Berglund, 23, nybakad polis från Hjo.

Har det nån betydelse för dig att det är många kvinnor på arbetsplatsen?

– Det är en bra kombination, man ser på saker på olika sätt och man löser problem på olika sätt. Det skiljer sig från person till person men jag kan väl tycka att kvinnor är mer kommunikativa.

Vi träffar också Eva Mill från Stockholm som nu jobbar i Ljusdal:

– Jag tror att motståndet är mindre nu mot kvinnliga poliser än när jag började. Då var det fortfarande folk som tittade lite snett på oss. Det märker man ju på en del att dom helst inte vill slå en kvinnlig polis. Det kan man väl dra lite nytta av, säger hon.

Hasse Persson
hasse.persson@sverigesradio.se

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".